Hem creat un mapa que integra informació sobre la localització dels béns culturals d'accés públic extrets de l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià (IGPCV) de la Generalitat Valenciana. Estos inclouen els Béns d'Interés Cultural (BIC), Béns de Rellevància Local (BRL) i altres béns arquitectònics i etnològics llistats públicament. A més, el mapa incorpora dades addicionals com la capa de zones inundades proporcionada pel Departament de Geografia de la UV.
Amb el mapa de referència, els participants podran visitar els jaciments i monuments afectats i documentar el seu estat usant l'aplicació Epicollect5. Si tens coneixement d'algun bé patrimonial que no aparega en el nostre mapa i vulgues aportar informació sobre el seu estat o vulnerabilitat, també podràs fer-ho.
Tota la informació recopilada contribuirà a actualitzar el mapa i a conéixer amb major precisió el grau d'afectació dels béns patrimonials. Junts, podem garantir una avaluació precisa dels danys patits pel patrimoni de la Comunitat Valenciana, facilitant la seua recuperació.
Pot consultar-se un mapa amb informació d'interès com la capa de zones inundades per la DANA creada pel departament de Geografia de la Universitat de València i elements patrimonials destacats a documentar publicats per Patrimoni Cultural de la Generalitat Valenciana.
Esta ferramenta permetrà a qualsevol persona afegir dades sobre l'estat de conservació dels béns afectats per la DANA.
Podeu utilitzar el nostre tutorial d'Epicollect5 que trobareu més a baix per a saber com funciona.
A mesura que ens arriben dades arreplegades amb Epicollect5, estes seran afegides al nostre mapa, que permetrà consultar i visualitzar els danys de manera detallada, amb la referència de cada grup que haja aportat informació.
Mitjançant el mapa, selecciona elements patrimonials que no apareguen com a patrimoni ja visitat per altres grups.
Fes clic en l'element que desitges visitar i podràs trobar un enllaç a la fitxa oficial de la GVA, per a conéixer l'estat en el qual es trobava l'element abans de la DANA.
Examina l'element d'estudi i registra el que veus amb el formulari d'Epicollect5.
No oblides sincronitzar les dades quan acabes de fer el registre!
Recorda! En jaciments arqueològics, encara que trobes materials com ceràmiques pel sòl, no has d'agafar-los. Estos materials pertanyen al seu jaciment i són importants per als investigadors.
Descarrega i instal·la Epicollect5.
Selecciona "Afegir projecte".
Busca "IPAP DANA" y selecciona-ho.
Clica "Afegir entrada".
Emplena les dades del formulari i clica pròxim.
Guarda l'entrada.
Sincronitza les dades.
Puja les dades.
Puja el contingut multimèdia (vídeo, foto, àudio).
Les entrades estan al núvol.
Els BIC són els elements patrimonials que compten amb el grau màxim de protecció legal i reconeixement. Aquests béns, per les seues característiques singulars i la seua rellevància per al patrimoni cultural, estan subjectes a particular protecció, divulgació i foment. Els BIC es dividixen en diverses classes: béns immobles, conjunt històric, jardí històric, espai etnològic, lloc històric, zona arqueològica, zona paleontològica, parc cultural, béns mobles individuals, documents i obres, i béns immaterials.
Els BRL són béns immobles que compten també amb protecció legal, sense arribar a tindre el mateix reconeixement que els BIC, però per la seua singularitat tenen una importància en el marc local o comarcal. Estos béns es classifiquen segons les següents categories: monument d'interés local, nucli històric tradicional, jardí històric d'interés local, espai etnològic d'interés local, lloc històric d'interés local, espai de protecció arqueològica i espai de protecció paleontològica.
Estos béns no estan inventariats ni protegits sota la mateixa legislació que els BIC i BRL, però el seu valor patrimonial és notable.
A. BÉNS IMMOBLES D'ETNOLOGIA
Este grup conforma la major part del patrimoni cultural valencià i està representat en una àmplia varietat d'elements, com ara camins, trinxeres, barraques de pedra en sec, fonts, basses, forns o pous, entre altres.
B. ARQUITECTURA
Es tracta d'elements arquitectònics amb valor patrimonial per les seues característiques i història, com a edificis singulars o conjunts d'edificis.
Aquests béns estan protegits per la llei de Vies Pecuàries de la Comunitat Valenciana i es consideren part d'aquests mateixos camins. Segons la classificació, els elements es divideixen en dues categories principals, la de descansadors, el lloc per al descans d'animals i la d'abeuradors, que agrupa els béns vinculats a l'aigua.
Es tracta d'arbres d'importància que formen part del patrimoni històric i natural valencià i que compleixen certes característiques de mida o tenen més de 350 anys. Es troben protegits per la llei de patrimoni arbori monumental i estan vinculats al desenvolupament de les activitats pecuàries tradicionals valencianes.